Kültür Sanat Alanında Yeniklikler

Doğan Kardeş Dergisi

Ülkemizin yayın hayatını devam ettirebilmiş en uzun ömürlü dergisi olan Doğan Kardeş dergisi, 1945-1978 yılları arasında kesintisiz olarak yayınlanmıştır. Daha sonra 1988-1993 yılları arasında tekrar yayınlanmıştır. Yayın hayatı boyunca kaliteli ve öğretici çocuk yayınlarının öncüsü ve sembolü olan "Doğan Kardeş" dergi ve kitapları bir "okul" görevi yapmıştır. Ayrıca umut vaat eden çocukların gelişmelerini ve çalışmalarını teşvik için birçok yarışma ve sanat gösterileri düzenlenmiştir. Ülkemizin önde gelen sanatçılarından Suna Kan ve İdil Biret, sanat yaşamlarının ilk konserlerini bu kapsamda vermişlerdir. Bundan başka, ülkemizin önde gelen karikatüristlerinin ilk karikatürleri ile eski Kültür Bakanlarımızdan Talat Sait Halman'ın ilk şiiri ve ünlü tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen'in ilk yazısı da Doğan Kardeş'te yayınlanmıştır.

Türkiye'nin İlk Çocuk Tiyatrosu

Türkiye'deki ilk çocuk tiyatrosunun tohumları, Yapı Kredi tarafından, 1949 yılında Tepebaşı Şehir Tiyatrosu'nun komedi bölümünde sahnelenen oyunlarla atılmıştır. Daha sonra Küçük Sahne'de 1951 yıllarında devam eden oyunlar büyük ilgi görmüştür. Çocuk Tiyatrosu sonraki dönemlerde, İstanbul Harbiye Kenterler Tiyatrosu'nda ve Anadolu Turnelerinde, gerek Nezihe Araz gibi tanınmış yazarlarımızın eserlerini, gerekse batıdan çevrilen eserlerin müzikal oyunlarını büyük bir başarı ile sahnelemiştir.

Halıcı Kız – İlk Renkli Türk Filmi

Tamamı renkli ilk Türk filmi olan Halıcı Kız, Yapı Kredi ve Doğan Kardeş tarafından finanse edilerek, Türk film tarihimize kazandırılan bir armağandır. Senaryosu Vedat Nedim Tör'ün aynı adlı eserinden Mebrure Sami Alevok tarafından senaryolaştırılmış, filmin müziğini Ferit Alnar, dekorlarını ise ünlü Alman dekoratör Kurt Halleger yapmıştır.

Türkiye'nin İlk Banka Sanat Galerisi

Yapı Kredi olarak 20. kuruluş yıldönümümüzü Halk Oyunları Bayramı, yarışmalar, konserler ve sergiler gibi çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle kutladık. Ülkemizin ilk banka sanat galerisi de 1964 yılında, bu kutlamalar çerçevesinde Galatasaray'daki yeni genel müdürlük binamızda Kenan Özbel'in "Köylü Çorapları" sergisi ile sanatçıların ve sanatseverlerin hizmetine açıldı. İlerleyen yıllarda Kazım Taşkent Sanat Galerisi adını alan mekan, açıldığı tarihten bu yana kesintisiz olarak ülkemiz sanat hayatında olumlu etkileri olan sergilere ev sahipliği yaptı. Zaman içinde sergi salonlarıyla, yayıneviyle, kitabeviyle Yapı Kredi Kültür Merkezi'ne dönüştü. Kültürel ve sanatsal değerlere evrensel bakışımızı gösteren onlarca sergiye, yüzlerce etkinliğe, binlerce yayına burada imza attık. Beyoğlu'ndaki kültürel dokunun en büyük parçası, bir sanat adası, bir soluklanma durağı olan Yapı Kredi Kültür Sanat binası 2013’den bu yana süren çalışmaların ardından yenilendi. Eylül 2017’de Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan oluşan bir sergi ile kapılarını yeniden açan Yapı Kredi Kültür Sanat binası, tüm sanatseverlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

1.Ulusal Çocuk Kurultayı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 1991 yılında dünya çocuklarının durumu ile ilgili hazırlamış olduğu rapor dünya ölçeğinde çocukların hâlâ vahim bir şekilde en çok ihmal edilen insan topluluğunu oluşturmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır. Doğan Kardeş bu noktadan yola çıkarak, ülkemizin daha güzel yarınları için çocuklarımızın da söyleyecek bir şeyleri olduğu inancı ve onların söyleyeceklerine kulak vermek amacıyla, Dünya'da ve Türkiye'de ilk kez, "1. Ulusal Çocuk Kurultayı" adıyla bir çocuk kurultayı düzenledi.

Everest'te İlk Türk (7 Zirveler)

Dünyanın yedi kıtasının her birinin en yüksek dağına tırmanmayı içeren Yedi Zirveler projesi, 1995 yılının Mayıs ayında başlamış ve 1996 yılı Kasım ayında dünyanın en yüksek yedi noktasında dalgalanan Türk ve Yapı Kredi bayraklarıyla son bulmuştur. Türk dağcısı Nasuh Mahruki, dünyanın en yüksek yedi zirvesine tırmanan ilk Türk ve dünyanın en genç sporcusu olmayı başarmış, kendisinin ve destekçisi Yapı Kredi'nin adını dünya dağcılık tarihine altın harflerle yazdırmıştır.

Bu proje ile Yapı Kredi iyi yetişmiş, kabiliyetli ve donanımlı Türk gençlerine destek sağlandığında neler yapılabileceğini, Yapı Kredi'nin bankacılık alanındaki başarılarının yanında "7 Zirveler'de İlk Türk" gibi öncü ve yenilikçi projeleriyle de sektördeki öncülüğünü korumaya kararlı olduğunu göstermiştir.